Ciasto francuskie jako przekąska w wydaniu wytrawnym lub na słodko – pomysły na nudę

przepisy na ciasto francuskie z nadieniem

Samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego jest nie lada wyzwaniem. Oczywiście takie domowe, swojskiej roboty smakuje najlepiej, jednak na jego przygotowanie musimy poświecić trochę czasu. Opcja dla niecierpliwych jest prosta, jest nią zakup gotowego ciasta francuskiego w rulonie. Dostępne jest ono w prawie każdym sklepie i kosztuje naprawdę niewiele. Tak więc jego zakup z pewnością nie sprawi nam kłopotu. Jeśli już mamy ciasto, to teraz wystarczy powycinać z niego kwadraty takiej wielkości, aby złożone tworzyły kształt trójkąta, którego wnętrze wypełni nadzienie. Ważne jest, aby dokładnie połączyć brzegi ciasta wypełnionego już nadzieniem. Tak naprawdę to cala filozofia w przygotowaniu przekąski, jeśli chodzi o samo ciasto. Nadzienie natomiast możemy przygotować w zależności od tego czy mamy ochotę na coś słodkiego, czy raczej wolimy przekąskę bardziej konkretną, czyli tzw. wytrawną. Przygotowanie obu wersji jest sprawą szybką i prostą. Oto kilka przepisów na farsz do ciasta francuskiego.

Ilość składników na jeden rulon ciasta.

1. Farsz szpinakowy, ze słonecznikiem, mozzarellą i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

– 500 g świeżego szpinaku

– 125 g mozzarelli

– 1 średniej wielkości cebula

– dwa ząbki czosnku

– garść pomidorków koktajlowych

– 2 łyżki łuskanych ziaren słonecznika

– łyżka oleju roślinnego

– sól i pieprz

Przygotowanie :

Szpinak starannie myjemy i zostawiamy do osuszenia w durszlaku na kilka minut. W tym czasie kroimy w drobną kostkę cebulkę oraz czosnek. Na patelni rozgrzewamy olej, na którym podsmażamy cebulkę z czosnkiem około 2 minut. Następnie dodajemy szpinak i pod przykryciem dusimy go kilka chwil, aż znacznie zmniejszy swoją objętość. Do tego dodajemy umyte i przekrojone na połówki pomidorki oraz pokrojoną w kostkę mozzarellę i słonecznik. Całość mieszamy i przyprawiamy do smaku. Po trzech minutach dalszego smażenia odstawiamy z palnika. Po ochłodzeniu nadziewamy ciasto.

2. Farsz z szynki, salami i żółtego sera w sosie pomidorowym

Składniki:

– 200 g szynki

– 60 g salami

– 80 g żółtego sera

– sos pomidorowy

Przygotowanie:

Szynkę oraz salami należy pokroić w kostkę, a ser utrzeć na tarce o dużych oczkach. Oba składniki wymieszać ze sobą i wypełniać tak przygotowaną mieszanką ciasto, którego każdy kwadrat posmarowany został sosem pomidorowym.

3. Farsz z mięsa mielonego, pieczarek i kukurydzy

Składniki:

– 200 g mięsa mielonego

– 100 g pieczarek

– mała puszka kukurydzy

– 1 cebula

– 2 łyżki oleju do smażenia

– kilka łodyżek zielonej pietruszki

– sól, pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Oczyszczone pieczarki również kroimy w kostkę i dodajemy do cebulki. Całość smażymy 5 minut. Następnie wzbogacamy zawartość patelni o mięso mielone i smażymy. Pietruszkę myjemy i siekamy. Dodajemy do reszty wraz z odcedzoną kukurydzą. Starannie mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia. Oczywiście całość przyprawiamy do smaku według naszego uznania.

4. Słodkie nadzienie z bananów i nutelli

Składniki:

– banany

– nutella

Przygotowanie:

Nie ma chyba już bardziej prostego w przygotowaniu nadzienia na słodko. Ciasto należy posmarować nutellą i ułożyć na niej banana pokrojonego w kostkę.

5. Nadzienie z serka waniliowego i świeżych jagód

Składniki:

– 500 g serka o smaku waniliowym

– 2 łyżeczki cukru waniliowego

– 2 łyżki cukru kryształ

– kilka kropli soku cytrynowego

Przygotowanie:

Umyte jagody dodajemy do serka waniliowego. Cukier waniliowy, cukier kryształ i sok z cytryny również dodajemy do masy serowej. Całość mieszamy.

Wypieki z ciasta francuskiego zazwyczaj można przygotować w oka mgnieniu. Są proste w przygotowaniu i znakomicie sprawdzają się jako przekąski, przystawki lub po prostu ciastka.

Gotowe ciasto francuskie jest więc produktem uniwersalnym, jeśli chodzi o jego wykorzystanie, a trzeba przyznać że niedrogim. Tak więc dobrze jest mieć w lodówce zawsze rulon ciasta, z którego w każdej chwili możemy wyczarować coś smacznego.