Opłaty za energię elektryczną stanowią dużą pozycję w domowym budżecie. Nie dość na tym, ceny prądu wcześniej czy później pójdą w górę, a w tym przypadku bardzo trudno o restrykcyjne metody oszczędzania. Do świec i lamp nie powrócimy, a właściwie każde urządzenie domowe zasilane jest prądem. Co zatem zrobić, aby obniżyć rachunki?
Masz kuchenkę z elektryczną płytą grzewczą? Gotuj tylko taka ilość wody, której naprawdę potrzebujesz. Pamiętaj też, aby przykrywać garnki. Pozwala to na oszczędność 15% energii. Dobieraj odpowiednią średnicę naczyń, tak aby były nieco większe od rozszerzenia na płycie grzewczej. Jeśli potrzebujesz szybko wrzątku, zagotuj wodę w czajniku, który zużywa 20% mniej energii niż płyta. Zwróć też uwagę, że gdy wyłączysz kuchenkę, płyta nadal oddaje temperaturę. Nowe urządzenia wyposażone są we wskaźniki wykorzystania ciepła resztkowego. Na dogotowanie potrawy zwykle to wystarczy.
Czajnik elektryczny. Podobnie, jak w przypadku płyty, gotuj tylko tyle wody, ile potrzebujesz. Przede wszystkim zwracaj uwagę domownikom, aby sprawdzali dokładność zamknięcia wieka czajnika. Jego niedomknięcie powoduje zużycie ponad 30% więcej energii. Pamiętaj o regularnym oczyszczaniu czajnika z zalegającego kamienia. Ma on wpływ nie tylko na twoje zdrowie, ale też czajnik, pełen kamienia zużywa więcej prądu, aby zagotować wodę.
Naucz się planować pieczenie. Przede wszystkim nie otwieraj drzwiczek wtedy, gdy nie jest to konieczne, a jeśli musisz, rób to szybko, tak aby zapobiec utracie ciepła. Jeśli nie ma takiej potrzeby, nie nagrzewaj piekarnika wcześniej. Jeśli planujesz skorzystać z niego kilkukrotnie, postaraj się rozplanować pieczenie, w taki sposób, by piekarnik nie zdążył ostygnąć po poprzednim. Wkładając potrawy jedną po drugiej i stosując najniższą zalecaną w przepisie temperaturę, możesz zaoszczędzić nawet 50% energii.
Lodówka. Ustaw lodówkę w zalecanym przez producenta miejscu, dokładnie ją poziomując i maksymalnie oddalając od kaloryfera czy innych źródeł ciepła. Przemyśl optymalne temperatury, rezygnując z tych maksymalnych. Wystarczy obniżyć temperaturę o jeden stopień, aby zyskać oszczędność 5% energii. Na zwiększenie zużycia wpływa też nadmiar szronu i lodu w zamrażarce oraz zanieczyszczenie tylnych spirali. Nigdy nie wkładaj do lodówki gorących dań. Do ich schłodzenia potrzeba aż trzy razy więcej normalnie pobieranej energii. Sprawdzaj też regularnie szczelność drzwi i nie otwieraj ich na zbyt długo, bo wpuszczane powietrze obniża efektywność chłodzenia.
Zmywarka wykorzystywana w sposób efektywny to oszczędność czasu, wody i energii. Wystarczy tylko płukać naczynia z resztek, tak, aby móc zrezygnować z funkcji wstępnych oraz zapełniać ją w całości. Sporą sztuką jest prawidłowe załadowanie zmywarki, tak aby nie tracić miejsca we wnętrzu. Zmywarki o programy EKO pozwalają na zmniejszenie zużycia prądu nawet o 30%.
Wyłączaj z kontaktu. Mnóstwo energii marnujemy, zostawiając nasze urządzenia podłączone do zasilania. Dla wygody możesz wpiąć je w jedną listwę zasilającą i po prostu wyłączać je za pomocą jednego przycisku.