Sztuka gotowania w Polsce – co jedzą Polacy?

burger ze schabowego - co jedzą polacy

Gotowanie jest sztuką. Sztuka kulinarna nie polega na wrzuceniu do garnka składników, lecz na stworzeniu z tych składników pożywnych, smacznych i estetycznie wyglądających dań. Sekretem smaku jakiejkolwiek kuchni na świecie są zioła i przyprawy. Umiejętność dobrania i użycia ziół i przypraw, a w tym warzyw decyduje o smaku i wyglądzie dania. Jedne warzywa trzeba dodać bezpośrednio do garnka, a inne należy przysmażyć, zarumienić, podsmażyć, poddusić, aby stworzyć nasycone zapachem i smakiem danie, jak na przykład rosół. Podobnie jest z przyprawami. Jedne używane są bezpośrednio z torebki, a inne potrzebują ciepła rąk ludzkich i roztarcia w dłoniach.

Kuchnia polska jest bardzo smaczna i aromatyczna. Jest też urozmaicona tak jak wszystkie kuchnie świata.

Kuchnia każdego kraju uzależniona jest od upraw, położenia geograficznego, a w związku z tym od dostępnych źródeł pożywienia. Jak również od tradycji i zwyczajów kulinarnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Tak również jest z kuchnią polską.

Jaka jest kuchnia polska ?

Na kształt kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Najazdy nieprzyjaciół, wojny, zmiana granic i napływ mniejszości narodowych od zawsze kształtowały kuchnię polską. Na przestrzeni wieków kuchnia polska ulegała wpływom, a co za tym idzie i zmianom. Szczególne znaczenie miały silne wpływy ze wschodu, lecz nie tylko. Bo na kształtowanie się kuchni polskiej miały wpływ także trwające 123 lata zabory. A także mniejszości narodowe mieszkające w naszym kraju. W Polsce w przeszłości mieszkali nie tylko Litwini, Rosjanie, ale także Żydzi, Niemcy, Tatarzy, Turcy, a nawet Mongołowie. Każda mniejszość narodowa posiadała swoje zwyczaje kulinarne, które na siebie oddziaływały. I z czasem się nawzajem przenikały i mieszały.

Co jedzą Polacy ?

Trzeba zaznaczyć, że Polacy spożywają dużo mięsa i wędlin. Mięso nadal jest składnikiem diety numer jeden. Zdecydowanie za mało Polacy zjadają ryb i śledzi. Nie mówiąc już o owocach morza, które bardzo powoli przyjmują się w kuchni polskiej. Ale za to z każdym rokiem wzrasta konsumpcja warzyw i owoców. Ważnym składnikiem odżywczym w Polsce jest nabiał. A więc twaróg, sery żółte, mleko, jogurty, śmietana, masło, maślanki, kefir to obowiązkowe wyposażenie każdej lodówki w polskim domu.

Dziś do najpopularniejszych polskich gotowanych potraw zalicza się bigos, kotlet schabowy, kotlet mielony, flaki, gołąbki, pierogi, pyzy, naleśniki, placki ziemniaczane, racuchy z mąki, krokiety, ziemniaki, galarety mięsne, golonka, krupnik, kapuśniak, żurek, rosół, barszcz czerwony, barszcz biały, barszcz szary, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, chłodnik, zupa grzybowa, zupa grochowa, gulasz, oraz sosy i smalec ze skwarkami.

Kiedyś duże znaczenie w kuchni polskiej miały potrawy zbożowe przygotowane z kaszy gryczanej, pęczaku, kaszy jęczmiennej, kaszy jaglanej. Dziś mniej gotuje się dań z kaszą jaglaną lub pęczakiem. Lecz kasza gryczana i kasza jęczmienna nadal jest wśród Polaków bardzo lubiana.

Z ciast i deserów Polacy kochają sernik, szarlotkę, pączki, faworki. Popijają to najczęściej kawą lub słodzoną herbatą z dodatkiem cytryny.

Preferencje żywieniowe Polaków

Typowym smakiem Polaków jest smak słony i lekko kwaśny, jak i sfermentowany. Uwielbiamy kiszone ogórki, kiszoną kapustę, maślankę, zsiadłe mleko, kwaśną śmietanę, musztardę, chrzan.

Ogólnie kuchnia polska nie należy do lekkich i chudych. Raczej jest ona ciężka i dość tłusta, gdyż obfituje w mięso, zasmażki i potrawy doprawiane są do smaku śmietaną.

Kuchnia polska jest też zróżnicowana regionalnie. Istnieje na przykład kuchnia śląska, kuchnia, wielkopolska, kuchnia podlaska, kuchnia pomorska i wiele jeszcze innych.

Related Post