Wielki Artysta Pomysły Sztuka gotowania w Polsce – co jedzą Polacy?

Sztuka gotowania w Polsce – co jedzą Polacy?

burger ze schabowego - co jedzą polacy

Gotowanie jest sztuką. Sztuka kulinarna nie polega na wrzuceniu do garnka składników, lecz na stworzeniu z tych składników pożywnych, smacznych i estetycznie wyglądających dań. Sekretem smaku jakiejkolwiek kuchni na świecie są zioła i przyprawy. Umiejętność dobrania i użycia ziół i przypraw, a w tym warzyw decyduje o smaku i wyglądzie dania. Jedne warzywa trzeba dodać bezpośrednio do garnka, a inne należy przysmażyć, zarumienić, podsmażyć, poddusić, aby stworzyć nasycone zapachem i smakiem danie, jak na przykład rosół. Podobnie jest z przyprawami. Jedne używane są bezpośrednio z torebki, a inne potrzebują ciepła rąk ludzkich i roztarcia w dłoniach.

Kuchnia polska jest bardzo smaczna i aromatyczna. Jest też urozmaicona tak jak wszystkie kuchnie świata.

Kuchnia każdego kraju uzależniona jest od upraw, położenia geograficznego, a w związku z tym od dostępnych źródeł pożywienia. Jak również od tradycji i zwyczajów kulinarnych przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Tak również jest z kuchnią polską.

Jaka jest kuchnia polska ?

Na kształt kuchni polskiej miały wpływ przemiany historyczne. Najazdy nieprzyjaciół, wojny, zmiana granic i napływ mniejszości narodowych od zawsze kształtowały kuchnię polską. Na przestrzeni wieków kuchnia polska ulegała wpływom, a co za tym idzie i zmianom. Szczególne znaczenie miały silne wpływy ze wschodu, lecz nie tylko. Bo na kształtowanie się kuchni polskiej miały wpływ także trwające 123 lata zabory. A także mniejszości narodowe mieszkające w naszym kraju. W Polsce w przeszłości mieszkali nie tylko Litwini, Rosjanie, ale także Żydzi, Niemcy, Tatarzy, Turcy, a nawet Mongołowie. Każda mniejszość narodowa posiadała swoje zwyczaje kulinarne, które na siebie oddziaływały. I z czasem się nawzajem przenikały i mieszały.

Co jedzą Polacy ?

Trzeba zaznaczyć, że Polacy spożywają dużo mięsa i wędlin. Mięso nadal jest składnikiem diety numer jeden. Zdecydowanie za mało Polacy zjadają ryb i śledzi. Nie mówiąc już o owocach morza, które bardzo powoli przyjmują się w kuchni polskiej. Ale za to z każdym rokiem wzrasta konsumpcja warzyw i owoców. Ważnym składnikiem odżywczym w Polsce jest nabiał. A więc twaróg, sery żółte, mleko, jogurty, śmietana, masło, maślanki, kefir to obowiązkowe wyposażenie każdej lodówki w polskim domu.

Dziś do najpopularniejszych polskich gotowanych potraw zalicza się bigos, kotlet schabowy, kotlet mielony, flaki, gołąbki, pierogi, pyzy, naleśniki, placki ziemniaczane, racuchy z mąki, krokiety, ziemniaki, galarety mięsne, golonka, krupnik, kapuśniak, żurek, rosół, barszcz czerwony, barszcz biały, barszcz szary, zupa pomidorowa, zupa ogórkowa, chłodnik, zupa grzybowa, zupa grochowa, gulasz, oraz sosy i smalec ze skwarkami.

Kiedyś duże znaczenie w kuchni polskiej miały potrawy zbożowe przygotowane z kaszy gryczanej, pęczaku, kaszy jęczmiennej, kaszy jaglanej. Dziś mniej gotuje się dań z kaszą jaglaną lub pęczakiem. Lecz kasza gryczana i kasza jęczmienna nadal jest wśród Polaków bardzo lubiana.

Z ciast i deserów Polacy kochają sernik, szarlotkę, pączki, faworki. Popijają to najczęściej kawą lub słodzoną herbatą z dodatkiem cytryny.

Preferencje żywieniowe Polaków

Typowym smakiem Polaków jest smak słony i lekko kwaśny, jak i sfermentowany. Uwielbiamy kiszone ogórki, kiszoną kapustę, maślankę, zsiadłe mleko, kwaśną śmietanę, musztardę, chrzan.

Ogólnie kuchnia polska nie należy do lekkich i chudych. Raczej jest ona ciężka i dość tłusta, gdyż obfituje w mięso, zasmażki i potrawy doprawiane są do smaku śmietaną.

Kuchnia polska jest też zróżnicowana regionalnie. Istnieje na przykład kuchnia śląska, kuchnia, wielkopolska, kuchnia podlaska, kuchnia pomorska i wiele jeszcze innych.

Related Post

przepisy na ciasto francuskie z nadieniem

Ciasto francuskie jako przekąska w wydaniu wytrawnym lub na słodko – pomysły na nudęCiasto francuskie jako przekąska w wydaniu wytrawnym lub na słodko – pomysły na nudę

Samodzielne przygotowanie ciasta francuskiego jest nie lada wyzwaniem. Oczywiście takie domowe, swojskiej roboty smakuje najlepiej, jednak na jego przygotowanie musimy poświecić trochę czasu. Opcja dla niecierpliwych jest prosta, jest nią